Rak grlića meterice

Rak grlića materice

Šta je rak grlića materice?

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Rak grlića materice

Šta prouzrokuje rak grlića materice?

Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima Humanog papillomavirusa (HPV). Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina žena zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

 

Šta je rano otkrivanje raka grlića materice?

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se Papanikolau testom. Ovaj test se radi najmanje jednom u tri godine svim ženama u životnoj dobi od 25 do 69 godina.